Dávkování

Doporučené denní dávkování:

5 g (1 odměrka). Lze vmíchat do jogurtů, kaší a jiných polotekutých potravin. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Dávkování Arecitinu v praktickém životě

MUDr. Zdeňka Brožková: SanatoriumTopas, nestátní zdravotnické zařízení zaměřené na komplexní péči v oblasti gerontopsychiatrie

Kuchařky v kuchyni Sanatoria Topas, přidávají Arecitin nejčastěji do jogurtů a pomazánek, přibližně jednu balení 20 dkg Arecitinu na jednu dávku pro 132 pacientů. Pomazánky, které jsou z tvarohu se lecitinem výborně zahušťují, takže se může přidat více mléčných a vůbec tekutých složek. Trochu Arecitinu se může přidat i do kečupu, do hořčice, do tatarky a do majonézy do jakéhokoliv salátu. Nejlepší zkušenosti však máme s pomazánkami, s výraznou vlastní chutí:

Sardinková: Do šlehače dáme sardinky i s olejem, bramborovou kaši nebo trochu uvařených brambor, trochu hořčice, lžičku Arecitinu a podle chuti špetku soli a pepře, ušleháme do hladka a namažeme na chleba, drobně nakrájenou cibulkou nebo nasekanou cibulovou natí posypeme.

Pórková: Do hnětače dáme jemně nakrájený syrový pórek, majolku nebo tatarku (můžeme pro větší hustotu přidat nakrájená vařená vejce), smetanu, lžičku Arecitinu a podle chuti špetku soli a pepře, uhněteme a namažeme na chleba nebo veku. Pohanková (anebo částečně s čočkou): Uvaříme pohanku (eventuálně vedle i trochu čočky), pak nakrájíme a jemně podusíme cibuli, vše dáme do mixeru a mixujeme s trochou vody z vaření, trochou olivového oleje, trochou citronové šťávy + přidáme lžičku Arecitinu (můžeme přidat česnek), podle chuti špetku soli a pepře.

Žampionová: Dobře očištěné a nahrubo nakrájené žampiony nejdříve osmažíme, potom umeleme, nakrájíme drobně cibuli a kyselé okurčičky, přidáme nastrouhaný sýr, vše dáme do hnětače s pomazánkovým máslem, trochou hořčice, lžičkou Arecitinu a špetkou soli a pepře podle chuti.

Vajíčková: Vhodný počet vajec uvaříme, oloupeme a rozkrojíme, uvařené žloutky rozetřeme s máslem a s tatarkou nebo s majonézou, se lžičkou Arecitinu, špetkou soli a pepře, do utřené pěny přidáme na kostičky nakrájené bílky a pažitku nebo cibulovou nať. Americká: Umeleme uzené, nastrouháme křenu podle chuti a s majonézou, nebo s tatarkou a smetanou dáme do hnětače, nezapomeneme přidat lžičku Arecitinu.

Z Moravanky nebo Kunovjanky: Moravanku nebo Kunovjanku slijeme, umeleme, dáme do hnětače a přidáme majonézu nebo tatarku, přidáme lžičku Arecitinu, podle chuti hořčici, sůl, pepř a eventuálně i cukr. Krabí: Krabí tyčinky rozmrazíme a dáme do mixeru s majolkou, přidáme lžičku Arecitinu, trochu šťávy z citronu nebo limetky, podle chuti sůl a bílý pepř.